Bulgaristan Bülteni
AB üyesi Bulgarlar hayal kırıklığı içinde

8 Mayıs 2014

Umuda yolculuğun adı Dambalı

Bulgaristan'da binlerce Müslüman ve Hristiyan, Hıdrellez'de 6 Mayıs'ın ilk saatlerinde sağlık problemleri olan çocuklarına şifa aramak için Dambalı Dağı'ndaki taşların arasından çıkan suya akın etti.

Bulgaristan'da Hıdrellez, Müslümanlar ve Hristiyanlar tarafından kutlanıyor. Hristiyanlar Aziz Georgi Günü, ülkedeki Türkler ve Müslümanlar ise Hıdrellez olarak kutluyor. Her yıl olduğu gibi, 6 Mayıs'ın ilk saatlerinde binlerce Müslüman ve Hristiyan, Kırcaali'ye bağlı Letovnik Köyü yakınlarında bulunan Dambalı Dağı'ndaki taşların arasından sızan Sudan şifa aramak için bu dağa akın etti.

Ülkenin dörtbir yanından Dambalı'ya şifa aramak için gelenlerin arasında Türkiye, Yunanistan ve Makedonya'dan da çok sayıda katılım oldu. Özellikle konuşamayan ve görme güçlüğü çeken çocukların getirildiği Dambalı'da 6 Mayıs'ın ilk saatlerinde, çeşitli sağlık sorunları olan çocuklar, iç çamaşırları veya giyisileriyle dağdaki taşların arasından gelen suyun toplandığı küçük havuzlara sokuluyor.

Soğuk suya sokulan çocukların feryatları bir anda Dambalı Dağı'nı kaplıyor. Çocukların suya batırıldıklarında üzerlerinde olan gisiler, dağındaki ağaçlara asılıyor. Böylece hastalıkların giyisilerle birlikte dağda kaldıklarına inanılıyor.

İstanbul'dan konuşma zorluğu yaşayan torununu Dambalı'ya getiren Ganime Mümin, buradaki suyun şifalı olduğuna inandıklarını belirterek, 2 yıldır geldiklerini söyledi.

Cebel'den gelen Şükrü Yusuf konuşmakta güçlük çeken 2 torununu getirdiğini, yaşlılardan Dambalı'daki suyun şifalı olduğunu duyduklarını, bu nedenle de geldiklerini kaydetti.

Üç yaşındaki kızını getiren İvan Spasov ise sağlık ve bereket için aynı zamanda da ilerki hayatında iyiliklerle karşılaşması için burada olduklarını ifade etti.

Nahit Doğu, AA

Yorum Gönder

 
Copyright © 2013 BULGARİSTAN BÜLTENİ